• Design for Robotics Research Lab design by 4N Design Architects

    18 December 2020

    Project background

    Commissioned by the Hong Kong’s leading technology research university -HKUST, to design a research centerand laboratory for robotics construction, led by the top engineers and professor who co-founded world leading drone company DJI. This research centerwill house tenths of engineers and visiting professors from foreign university such as Tsinghua university and UC Berkeley.

    Design concept

    Inspired by the natural physics and nature in which simplest geometry play an important role in the making of natural world and man-made world, the overall design was a celebration of simplest straight line, rectangular, diagonal lines, with an important play and design by dimensions and proportions, with reference to ancient Greek and roman classical architecture.

    Spatial planning

    A first challenge was the provision of a 2-meter wide common corridor across the main façade, our design approach was to widen the corridor to create a grand reception area and an exhibition space. The interior was a collection of large space, workstation plus hot desk occupies seventy percentage of the space, with a large laboratory space on one end and a large tech-talk / seminar room on the other end, with provisions of breakout space, pantry, meeting rooms and phone booth space. The overall planning was a practical and functional one to meet the engineers’ ‘formfollowfunctions’.

    Colortone & materials

    Thechoiceofmaterialscame naturally, with a concept playing tribute to the nature and engineering, we picked the simplest form of natural materials and colours to play together with simplest geometry form. Natural engineered timber, black metalframeandlid-upglass wall, alongside timber strip ceiling form the reception area. Opened high ceiling in grey acoustic paint finishes give the space some depth, juxtapose with timber and white colour finished furniture. Besides timber flooring other areas are covered by woven vinyl designed with various diagonal patterns, such as the one to pair with ‘spaceship-like’ ceiling-hung led-strip lighting.

    Project Name
    The Hong Kong Centerfor Robotics Construction (HKCRC)

    Project Owner
    The Hong Kong University of Science & Technology (HKUST)

    Location
    Building 17W, Hong Kong Science Park, Shatin, Hong Kong

    Area
    13,000 sft (exhibitionarea,concierge, hotdeskarea,workstations,
    conference room,seminarroom,meetingrooms,breakoutspace,
    Laboratory)

    Design Team
    4N design architects

    Completion
    Q3 2020

    Fit-out Contractor
    PacificPlanInteriors

    Flooring
    Bolon Woven Vinyl, engineered Timber Flooring

    Glazing system
    Celestra Hauserman System

    Furniture
    Kokuyo Hong Kong

    Acoustic Paint Ceiling
    Kwong Man Kee Engineering

    Visit 4n.com.hk for further details.

    Video

    Build4Asia Awards 2020 (Build4Asia X PRC Magazine)


    Billed as Hong Kong’s equivalent of the New York High Line, Wan Chai Connect is a vision for the future, weaving old Wan Chai and the harbour, back together.

     
    Gallery

    no images were found