• Aedas completed the Hengqin International Financial Centre (IFC) – Zhuhai’s tallest building and financial landmark

    19 February 2021

    Project: Hengqin International Financial Center
    Location: Zhuhai, China
    Architect: Aedas
    Client: Zhuhai Shizimen Central Business District Development Holdings Co., Ltd
    Gross Floor Area: 218,955 sq m (above ground: 138,158 sq m; below ground: 80,797 sq m)
    Completion Year: 2020
    Design Directors: Global Design Principal Dr Andy Wen, Chairman and Global Design Principal Keith Griffiths

    Aedas has recently completed the iconic 339-metres Hengqin International Financial Centre tower, which stands at the estuary of the Pearl River and overlooking Macau just across the waters. The spirally rising volume invokes the Chinese myth of flood dragons emerging from the sea – a perfect metaphor for the strength and power of the region.

    The project is located in Zhuhai’s Hengqin Island, a future financial district connecting Hong Kong, Macao and other major cities in the Greater Bay Area. “The site possesses powerful momentum for future developments. So we imagined this unique building to express the quality of speed, growth and vitality. It resembles prosperity of the new district and rise of the country,” explains Dr Andy Wen, Aedas Global Design Principal.

    Inspired by “The Nine Dragons”, a famous stroll of Chinese painting from the Song Dynasty, the design embodies the convergence of energy in the architectural form. The traditional totem of the dragon emerging from the sea symbolises new life breaking through the barriers and ceaselessly flourishing into an imposing power. It’s transformed into the elegant curves and powerful twists of the tower, complementing the undulating surface of the waters around it. With four vertical blocks shooting up to the sky and merging into the building, the tower itself also becomes a symbol of talents and resources congregating at Hengqin to create a new metropolis in the Greater Bay Area.

    The development is comprised of mixed programs, including Grade-A office, conference and exhibition amenities, commercial apartments and retail spaces. Conventional and retail spaces are placed in the podium to allow for easy access. Offices are up to the middle of the tower while the apartments are set on top, enjoying the tranquil and scenic sea views.

    The subtropical climate of Zhuhai imposes higher requirements on the tower’s wind load to withstand the strong winds during typhoon seasons. The design team meticulously adjusted the building’s orientation and entrance to reduce wind drag and improve pedestrians’ experience. The fluid elevations are clad in glass and metal panels, pouring down to form a huge curtain swept aside and twisted in the cosmic wind ending in a flurry of horizontally creased envelop surrounding a tall exhibition space and a unique canopy over the entrance.  A smooth transition between the super high-rise and the low rise podium is achieved by pulling and twisting the vertical elements around the central axis, turning the tower walls into the podium roof.

    “Architecture is not just an artistic expression. It should also be buildable solutions.” Parametric techniques were applied to design the details of the curvy curtain wall. With rigorous calculations, the curtain wall is divided into smaller, standardised units in a limited numbers of dimensional types. The glass panel units, mostly flat, are installed by sections and with gradually shifting angles to form the three-dimensional curve. The design team is thus able to realise the design with highest precision and minimised construction cost.

    For further information, please visit aedas.com.

    Video

    M+, The first global museum of contemporary visual culture in Asia, set to open at the end of 2021 in Hong Kong.


    This conference will explore the challenges surveyors have faced over the last year, sharing experiences and knowledge gained through the pandemic.

     
    Gallery

    no images were found