• World Interior of the Year inspires new living in Taipei

    24 June 2020

    Building a future on the foundations of the past

    Born and raised in Taiwan, award-winning designer and architect Johnny Chiu is the founder of JC Architecture (JCA) in Taipei. A graduate from Columbia University he has lived, worked, and taught in New Zealand, Australia, Sweden, Japan and the US. He believes that good design should be inspired by the needs of the individual, and that society and the interaction between human and space must be integral to the design process.

    (按此瀏覽中文版)

    “Design is a tool for creating change in society; a building, whatever its use, should improve the lives of its inhabitants. I believe in creating accessible buildings that have a voice in the community as a means of creating change,” he comments in an exclusive interview with PRC.

    Taiwan Design

    It is this philosophy that won JCA the prestigious World Festival of Interior ‘Inside’ award for Interior of the Year for an innovative project entitled JCA Living Lab.

    “This is a first for any Taiwanese design company and for me is a great honour to achieve such worldwide recognition. For a country that is not well-known for its interior work I feel this gives us a voice and a degree of authority that is good for the industry and the future of Taiwan design,” he adds.

    JCA Living Lab is an embodiment of Chiu’s philosophy and a project close to his heart – a community facility linked to his own family home in a renovated 90-year old building once left to history. The project was inspired by a vision of creating a space for his children to live in a healthy environment.

    Set within a 240 square metre plot, the building was built during the time of the Japanese occupation of Taiwan as a university dormitory for professors. JCA’s research showed that there are over 1,000 similar buildings in the centre of Taipei. Left largely abandoned and with some having been renovated and now housing cafes or small museums, Chiu’s motivation for creating a public and private space is driven by a belief that residents of the city should know that there are alternatives to living in high-rise apartment buildings and condos.

    “The last professor passed away around 25 years ago and the building was left abandoned, so we saw this as a perfect opportunity to revitalise the space. As a rental property it works on the idea that we rent it for ten years, renovate it and move on to somewhere else to leave behind a new culture and vision for society,” Chiu explains. “Within the space we created a community hub to host various events, activities and speakers. Community is important for me as a designer and I believe the best spaces are those that promote participation and collaboration.

    For me, the design process is ongoing, changing with the different needs of those living in or visiting the building. Children and adults alike can gain insight into a different way of city living. The project is not about luxury or refined details.

    Rather, it’s about giving the building a new lease of life and using this opportunity to showcase the relevance of our design approach based on realistic social economics and believing that we can create a ripple effect within architecture and society. By embracing the old, and breathing new life into it, we are also sending out a message to developers that we don’t need to build any more apartments in the sky,” he adds.

    Moving into a modern future

    The site has created a new environment for an urban world, full of possibilities.

    As such, the project explores the relationship between the old and the new, between Chiu and his family and the visitors to the house. Unlike the high-rise apartment so familiar to Taipei residents the concept merges the exterior and the interior of a ground floor setting, from the use of Japanese wood, antique marble floors and tables, through to the scent of herbs that flow from the outside in.

    “Analysing the lifestyle of modern families and then attempting to contain it in an historical living space is like learning to talk to elders. There are things that should be preserved, and things that should be changed. Instead of just dwelling on the past, it is our goal to bring history forward into the future,” says Chiu.

    A six-metre long wall separates the public spaces from the private. The private house is the main space of the residential space, while the additional space that was added to the original building in the 1950s is now transformed to include a public kitchen and living room as well as an open space designed for public meetings and gatherings. The contrast between modern and historical times is exploited throughout, with the insertion of a door into the main wall symbolising the infusion of new energy.

    “Outstanding adaptation and reuse of
    local heritage. Successful integration
    of indoors and outdoors on a confined
    site in a dense urban context.”

    INSIDE judge’s comment

    Freedom to explore

    Looking at how Chiu has renovated the building, it is clear that his children have been a big inspiration. The design allows a freedom to explore that would be impossible in any modern apartment building. From the vines in the garden to the red exterior ladder that leads to the roof area, different areas are set on different levels to exude a living style that encourages exploration.

    The master bedroom connects to the main living space, backyard and kitchen/dining area, while the tub and outdoor shower are features that promote external activity. Chiu has successfully optimised the idea of spatial fluidity, and the elements of light and wind create a flow that breathes energy between the old and the new.

    For Chiu, greenery plays a role in creating spatial fluidity where the sunlight and wind flows through. The skylight of the roof shapes a path of light, and carries a majestic tree that acts as a guide for the house, from its historical beginnings through to its present chapter. The exterior red staircase reaches up to the roof, connecting the ground to the sky, and even the block to the city,”

    “This is a design project that never ends. It is a place full of life and energy and a place for innovation and experiment. As designers we are influencers of lifestyle, but in the end, the result is a collaboration between all who live and breathe it,” he concludes.

    Read the digital version of the feature story

    More Interior / Design
    BIG Gives the Future a Form at Danish Architecture Centre
    FORMGIVING – An Architectural Future History from Big Bang to Singularity explores how the world around us has taken shape – and has been given shape – from the past to the present, with 71 BIG projects as glimpses of and gifts to our future. The show is on view until January 5, 2020. The 1,350m² solo exhibition transforms the Danish Architecture Center (DAC) into a chronological [...]
    LWK and Partners Galleries Crafted with Curator’s Eye
    Galleries and pavilions can be standalone works of art that loom large once a building is completed. They have become important to Chinese developers looking to create statements about spaces for business, as well as art, and as an experiential centre. LWK and Partners says the rise of the importance of the gallery space brings new responsibilities to architectural studios. Circulation is key [...]
    Designing the future of workplaces across Asia
    (27 November 2019, Singapore) ‘The next wave of workplace design should be the antithesis of corporate’ said Simon Bell, Managing Director, SE Asia, FITCH. With a deep understanding of consumer and human needs across industries and markets, the world’s leading brand experience design consultancy applied its creative approach ‘Designing the Future’ to challenge current conventions [...]
    Atelier Nuno Architects remodels HKU Li Ka Shing Faculty of Medicine
    (6 November 2019, Hong Kong) When Atelier Nuno Architects were commissioned to renovate the main lobby of the University of Hong Kong Li Ka Shing Faculty of Medicine, the firm sought to connect the building’s environment and the people on campus in ways beyond its exterior. The medical building is located on a tree-lined hillside away from the dense landscape of high-rises that defines [...]
    London based designer brings Contemporary Sophistication to Hong Kong residence
    Nestled high above the city’s skyscrapers sits8 Kennedy Terrace, a new development in Mid-Levels with a spectacular view of Hong Kong’s towering skyline. Spacious rooms with exceptionally high ceilings gave interior designer, Rients Bruinsma the capacity to flourish in his creativity. This project is a collaborative effort between Rients and the Client as the spaces were designed around [...]
    The Residences at Mandarin Oriental, Bangkok, reveal luxurious interiors by Joyce Wang Studio
    (4 September 2019, Bangkok) The Residences at Mandarin Oriental, Bangkok, have collaborated with award-winning interior designer Joyce Wang to create a property of distinction and refined sophistication. Operating from Hong Kong and London, Joyce Wang Studio has a global portfolio spanning luxury hotels, restaurants, and residences in London, Las Vegas, Vancouver, Shanghai, and Hong [...]
    Golin Relocates to One Taikoo Place
    (3 September 2019, Hong Kong) Golin Hong Kong has relocated to One Taikoo Place; unveiling a new office space that’s been carefully designed to boost employee creativity, wellness and collaboration. The move coincides with a busy six months for the agency, in which Golin unveiled its new progressive PR positioning worldwide and won PRWeek 2019 Global Agency of the Year. “It’s [...]
    Cinema Design Project – PREMIERE Cinema, located at WUXI Centre 66
    Wuxi as a city is known for its scenic lake view and being one of the hottest travelling spots in China The concept of the cinema came from envisioning a journey along the lake shore, and the inspiration by traditional Chinese Gardens in which Chinese theatre was displayed in the architectural form of semi outdoor pavilion This Chinese Garden and Lake Shore inspiration turned into a design [...]
    BoConcept launches its first Design Hub in Hong Kong
    BoConcept is delighted to announce its newest project– the Design Hub. (按此浏览简体中文版) Through its new store at Lee Garden Three, BoConcept invites architects and designers to co-create through its latest concept, BoConcept’s Design Hub. Offered as a constant resource for the industry, designers can now work with BoConcept on a scalable model for any idea, which includes [...]