• Brimming with openness and connectivity – Xingchuang International Center

    26 June 2020
    Xingchuang International Center Phase 1, photo by Yilong Zhao

    Project: Xinchuang International Center
    Location: Beijing, China
    Owner: Beijing Xingchuang Land Real Estate Development Co.
    Gross floor area: 365,000 sq m– 140,000 sq m (Phase 1), 225,000 sq m (Phase 2)
    Year of completion: 2019 (Phase 1), 2023 (Phase 2)
    Architect: Aedas

    The Xinchuang International Center is located in the heart of the Xihongmen business district along Beijing’s South Fifth Ring Road and integrates Grade-A office spaces, hotels and upscale retail space. The development is designed to cultivate serenity and openness with ample greenery to provide an exceptional commercial environment for businesses in the south of Beijing. The project is divided into two phases. Phase 1 of the project was completed in 2019 and Phase 2 is expected to be completed in 2023.

    The south boundary of the site faces an urban park while the north encounters the commercial entrance to a retail and commercial centre. With substantial differences in urban texture, ensuring that the overall design is unified and harmoniously blended into its surrounding become a major design challenge for this project.

    The western plot of the project is designated for commercial offices while the eastern plot is occupied by retail, office space and a five-star hotel. To ensure the overall unity of the project, the two plots share a consistent architectural language and will be connected by aerial bridges that allow visitors to commute with ease.

    The development adopts a people-centric design approach which integrates public and functional spaces through the use of uniquely scaled blocks. Sensibly placing the scaled blocks, the design mitigates the sense of oppression and reduces blockage of natural light by larger building blocks while creating open greenery to grant a refreshing ambience to the entire development.

    The building outline adopts a geometrically linear form, tracking a north-south directional line to optimize natural light intake. The strong directional lines gradually transforms into a sloping form along the south boundary to depict the natural erosion of stones in a riverbed. As the edges of the development smooth out to embrace the southerly urban park, it blurs the boundaries between inside and outside to create a peaceful atmosphere. The northern part of the development maintains a distinctive urban appeal and flourishes as the entrance to the commercial hub.

    www.aedas.com

    Video

    M+, The first global museum of contemporary visual culture in Asia, set to open at the end of 2021 in Hong Kong.


    This conference will explore the challenges surveyors have faced over the last year, sharing experiences and knowledge gained through the pandemic.

     
    Gallery

    no images were found