• Aedas wins the SHCCIG (Hainan) International Industrial Headquarters, creating a new ecological gateway in Haikou

    15 September 2022

    ​Adjoining Qiongzhou Strait, Haikou Jiangdong New Zone plays an important role as a pioneer to further develop the Hainan Free Trade Zone. Aedas Global Design Principal Kevin Wang, led the team to win the competition of SHCCIG (Hainan) International Industrial Headquarters, creating the first name card that facilitates further development of the area.

    Located in the western part of Jiangdong New Zone, the L-shaped complexes are comprised of four plots. The two blocks on the west are commercial offices, while the other two blocks on the east are residential area. The blocks consist of headquarters buildings and staff residential apartment, complementing with supporting facilities of conference centre, staff training centre and event spaces that enhance interaction and communication.

    Aedas Global Design Principal positioned the project, “It is designed to be an ecology-oriented benchmark for the whole free trade zone.” The design concept is to strengthen the country with smart infrastructure, abstracting the Group’s enterprise values and industrial characteristics to create a unique architectural form with a gateway functionality.

    In light of Haikou’s tropical climate, a wide linear block layout is adopted. The two south-facing towers in the office area are adjacent to the main road. They are inclined to the southwest and northwest respectively to maximise the sea view. Facing the western part of Jiangdong New Area, the towers welcome visitors like an opened door. Conceptual symbols are used to shape the architectural form. Four linear forms symbolize the major energy resources of the group – coal, chemical, steel and electricity. A piazza is created by increasing retreated public spaces on ground floor while pedestrian corridors are on first and second floors to ensure effective circulation. Echoes with the overall architectural language, the residential towers on the east adopts linear forms and double-row blocks to enhance ventilation and sunlight penetration.

    Integrating Haikou’s natural resources and green energy targets of the Group, the design concentrates on industrial, technology and environmentally-friendly features to achieve the highest level of the Green Building Label. Double-layered louver façade is adopted to optimise the light concentration and maximise the energy efficiency. The natural ventilation system is attached on the façade, creating an aesthetic and functional architectural form.

    A multi-layered public space is created by utilising the elevation difference and half-sunken ground floor. The interconnection increases penetration of light into the basement and provides a scenic landscape view to the headquarters. Sharing the communal area, the integration of office and residential buildings form an urban living room in Haikou.

    “The ecological headquarters will be a vibrant live-work hub, which aggregates the intelligent clusters and diverse businesses in Haikou.” said Kevin.

    PROJECT NAME
    Aedas wins the SHCCIG (Hainan) International Industrial Headquarters, creating a new ecological gateway in Haikou

    LOCATION
    Hainan , CHINA

    CLIENT/OWNER
    Shaanxi Coal and Chemical Industry Group

    PROJECT TYPES
    Office

    PROJECT SCOPE
    New Construction

    SIZE
    142,000 sq. meters

    YEAR COMPLETED
    2024

    SHARED BY
    Johnson Emma

    TEAM
    Kevin Wang, Global Design Principal

    Video

    Listen to why ReThink HK 2022's key Partners and Sponsors are supporting us and what they're sharing at the conference this year!


    三年一度的建造業曯目盛事「建造創新博覽會2022」(創博會)及「2022 建造業議會創新獎」正式啟動喇!

     
    Gallery

    no images were found