• Transforming a building from the past into an office for the future

    18 April 2023

    UNStudio’s design for the refurbishment of a former bank headquarters, ‘Fellenoord 15’, in the Dutch city of Eindhoven, was commissioned by Edge and holistically fuses a healthy and flexible work concept with a highly sustainable, tech-enabled building.

    (按此瀏覽中文版)

    The recently completed refurbishment has fully transformed the former Rabobank headquarters into a contemporary, 32,000 m2 government office building, equipped with a dense network of sensors and advanced applications that will significantly improve its post-occupancy conditions and building management.

    In recent years, the negative environmental impact of the construction industry has significantly changed how we view the demolition of existing buildings in favour of new builds. Renovating or redeveloping existing building stock and extending the life span of our buildings is now favoured as a more sustainable solution, while also ensuring the retention of inherent historical or local significance.

    In the case of Fellenoord 15, the existing building previously stood as a difficult-to-access bastion within the city and could no longer accommodate a changing and expanding workforce; the interior was disconnected and fragmented, with the result that colleagues had to work in isolation from one another.

    However, Fellenoord 15 had a robust shell, which meant that the structure could be retained, rather than demolished. This decision aimed to save about 40% of the CO2 footprint compared to a new build. Sustainable techniques were also employed in the demolition of the former facade, setting the foundation for a truly sustainable development.

    The design achieved a BREEAM-Excellent sustainability rating. The transformed building utilises geothermal heating and cooling, water-based climate ceilings and solar panels, in addition to the use of natural materials such as stone. As with many of UNStudio’s designs, the floor plans are optimised to make maximum use of views and daylight, positively impacting the building’s energy balance and the comfort and productivity of its occupants. In addition, the choice of plant species in the landscape design, alongside the addition of insect hotels, bat boxes and nesting boxes, supports local biodiversity.

    Tech-enabled

    Benefitting from the expertise of Edge, the building is equipped with a variety of smart technologies. The use of location sensors and intelligent data infrastructure provides insight into the behavior of the users, which contributes to the reduction of energy consumption and improves the efficient use of spaces. By tracking energy usage patterns, identifying inefficiencies, and making real-time adjustments, these sensors help to create more sustainable and comfortable workplaces that also enable the control of individual work environments. The result is a new, flexible office building that is designed to adapt to the current – and future – needs of employees.

    Public Activation

    UNStudio’s design activates the public space by revamping the former Rabobank building into an open facing building that now enjoys a strong relationship with its surroundings.

    By designing a new entrance and removing a parking lot on the side of the building facing the station, Fellenoord 15 now connects more seamlessly with the surrounding urban fabric. Subtle articulations to the massing at various strategic positions further open the building up to its surroundings.

    From a distance, the building has an unassuming appearance that is enhanced by large details such as voids, windows, roof articulation and a clearly recognisable entrance. In the immediate vicinity, the building’s perforations become visible and a subtle tactility and layering is created by the expanded mesh cladding. These design elements contribute to a subtle moiré effect in the plinth due to the double layer of expanded metal mesh.

    The new entrance to the building connects the street to the atrium via a large, semi-public staircase. The existing fragmented building masses are seamlessly joined in the new design through a continuous landscape of flexible office floors, connecting the previously disparate spaces.

    The new office floors are designed based on the idea of a gradient of activity: the central heart of the interior bustles with activity, while quiet workplaces are located alongside the facades on all floors, creating an ideal workplace for a wide variety of employees’ needs.

    Project credits

    UNStudio: Ben van Berkel with Arjan Dingsté, Marianthi Tatari, Marc Hoppermann, Jaap-Willem Kleijwegt and Bruno Peris, Piotr Kluszczynski, Thys Schreij, Cristina Bolis Krishna Duddumpudi, Yamoh Rasa, Ryan Henriksen, Ed van Vulpen

    Advisors:

    PBT – Structure
    Deerns – MEP
    DGMR – Fire Life Safety, Building Physics and sustainability
    BBN – Cost Consultant
    Jongen Bouwpartners – contractor
    OTH – Interior architect

    More Projects
    Chongqing Lijia Smart Hall
    Sitting at the Lijia Intelligent Park in the municipality of Chongqing, the 15,000 square meters Lijia Smart Hall is expected to become a central stage for the annual Smart China Expo, a professional event to encourage global exchanges of smart technologies and smart industry.Envisioning an iconic architecture piece that both lives up to its role and is fully integrated with surrounding [...]
    11 SKIES Welcomes First Phase Completion – Two highly engineered façade types bring project to life
    Described as a ‘game-changing retailtainment destination’, New World Development’s HK$20 billion 11 SKIES mixed-use development at SKYCITY, situated next to Hong Kong International Airport (HKIA), is set to become Hong Kong’s largest one-stop destination for retail, dining and entertainment (RDE).  (按此瀏覽中文版) Scheduled to open in phases from 2022 to 2025, the 3.8 [...]
    LUMINA 2 by Henderson Land
    As part of the second phase of Henderson’s Lumina collection in Shanghai, Lumina 2 offers prime office space with ample access to outdoor space. It is an innovative lifestyle hub at Shanghai’s West Bund, aimed to create a lifestyle community that combines work, life, and leisure, with Star Canopy as its centerpiece. Lumina Shanghai is Henderson Land Group’s first prestigious [...]
    Düsseldorf Green Pyramid: Europe’s largest green façade
    This living, breathing building with more than 30,000 plants is architecture’s response to climate change. Already proudly a green city, in 2021 Düsseldorf turned even greener with the completion of Kö-Bogen II (KII). Designed and led by ingenhoven architects in an area of more than 42,000 m², KII was the cherry on top of an extensive urban renewal project in the centre of Düsseldorf, [...]
    Lumina Shanghai by Henderson Land
    The 280-meter-tall Lumina Shanghai, developed by Henderson Land Group and designed by Gensler, is the tallest skyscraper in the Xuhui Riverside District. It joins the West Bund’s skyline as a prominent landmark, overlooking Shanghai’s Qiantan district and echoing the tall buildings of Lujiazui across the bund. Rethinking the urban context According to the original plan, there will be [...]
    Aedas wins the SHCCIG (Hainan) International Industrial Headquarters, creating a new ecological gateway in Haikou
    ​Adjoining Qiongzhou Strait, Haikou Jiangdong New Zone plays an important role as a pioneer to further develop the Hainan Free Trade Zone. Aedas Global Design Principal Kevin Wang, led the team to win the competition of SHCCIG (Hainan) International Industrial Headquarters, creating the first name card that facilitates further development of the area. Located in the western part of [...]
    UNStudio designs one of the most sustainable office buildings in Germany
    UNStudio’s design proposal for NION, a 45,000 m2 state-of-the-art office tower in the Europaviertel in Frankfurt, was recently selected by Groß & Partner for further development. (按此瀏覽中文版) NION is located in the Europaviertel West, at the interface to the Europaviertel East. This lively hybrid city district, which combines residential, work and recreational facilities, [...]
    Yazhou Bay Science & Technology City Industry Promotion Center
    Inspired by Hainan’s indigenous culture and nature, the building form references the indigenous hut island architecture and floats like an island within the fluid natural landscape. As an important gateway to the Deep Sea Science and Technology City of Sanya, Hainan province, the Sanya Yazhou Bay Science and Technology City Industry Promotion Center incorporates a unique arrival experience [...]
    Qianhai Kerry Centre redefines relationship between landscape and building
    Representing the exceptional in sustainable building and biophilic design is the award-winning Qianhai Kerry Centre located in the central business district of Shenzhen. Located on the stunning Qianhai Bay waterfront, the project was designated for a mixed-use development comprising office, residential, retail and hotel space, with a vision to create a modern, integrated hub for work, [...]